1. Koja pravila postoje u Opuštenom hranjenju?

Opušteno hranjenje nema pravila, sadrži 10 principa koji se temelje na Intuitivnom hranjenju koje prilagođavaš sebi. Razne dijete, restrikcije hrane i promjene životnog stila (novonastali nazivi za dijetu) imaju pravila. Opušteno hranjenje te uči kako da osvijestiš i zadovoljiš svoje potrebe za hranom. Također bitno je osvijestiti sve zapreke koje te sprječava da jedeš u skladu sa svojim potrebama. Principi ti pomažu da lakše shvatiš određenu tematiku i da je prilagodiš sebi.

2. Koliko traje ovaj proces?

Realno traje koliko traje i sam proces hranjenja, cijeli život. Ako mislimo na ovaj intenzivniji proces rada na sebi i svom odnosu prema hrani, razlikuje se ovisno o tebi i tvojem dosadašnjem odnosu prema hrani. Može trajati nekoliko mjeseci, a može trajati i nekoliko godina. Svakako Opušteno hranjenje je nešto na čemu treba raditi cijeli život i kao u životu uvijek postoje usponi i padovi. Zato sve treba promatrati znatiželjno. Nema grešaka, samo prilike za učenje.

3. Tko sve može doći na savjetovanje?

Svatko tko želi poboljšati svoj odnos prema hrani bez obzira na trenutni način prehrane i tjelesnu masu. Možda misliš da jedeš zdravo i kako u tvojoj prehrani nije potrebno ništa mijenjati, ali svejedno osjećaš da nešto ne štima, primjerice prečesto razmišljaš o hrani ili imaš jako veliku želju za slatkim. S druge strane ukoliko misliš da imaš poremećaj hranjenja i ne znaš kome se obratiti, javi se, rado ću te usmjeriti prema stručnjacima u tom području.

4. Hoću li smršaviti?

Fokusiranje na tjelesnu masu je fokusiranje na nešto što je vanjsko, dok se Opušteno hranjenje temelji na slušanju i odgovaranju na svoje unutarnje potrebe. Kroz Opušteno hranjenje možeš se udebljati, smršaviti ili ostati na istoj tjelesnoj masi kao i do sada, sve ovisi o tome je si li do sada sa svojim načinom jedenja zadovoljavao_la potrebe svoga tijela. Svjesna sam da je teško prihvatiti ovu činjenicu, zato o tome puno pričamo tijekom savjetovanja.

5. Ako prestanem misliti na mršavljenje, hoće li to loše utjecati na moje zdravlje?

Upravo suprotno, što manje budeš mislio_la na mršavljenje više ćeš misliti na sve ostalo što ti je potrebno da se osjećaš dobro u svome tijelu. Biti mršaviji ne znači biti zdraviji isto kao što biti deblji ne znači biti nezdraviji. Puno je faktora koji utječu na naše zdravlje, važno je fokusirati se na ono što možemo mijenjati. Dijete, voljno mršavljenje i restrikcije hrane dugoročno nisu održive, imaju loš utjecaj na zdravlje te mogu dovesti do poremećenog odnosa prema hrani i do poremećaja hranjenja.

6. O čemu govore principi Intuitivnog hranjenja?

Principi Intuitivnog hranjenja govore o tvome iskustvu s dijetama, razlozima dugoročne neodrživosti voljnog mršavljenja i o dijetnom mentalitetu u kojem živimo, slušanju znakova gladi i sitosti, užitku hranjenja, nošenju s emocijama, poštovanju svoga tijela, dopuštanju samom sebi da jedeš apsolutno svu hranu (osim ako nije medicinski kontraindicirano), osvješćivanju prehrambenih pravila koja ti nisu od koristi, odabiru tjelesne aktivnosti koja ti pruža zadovoljstvo i jedenju hrane zbog koje se osjećaš i psihički i fizički dobro.

7. Hoću li dobiti plan prehrane?

Kao što već vidiš iz nabrojanih principa, umjesto planova prehrane usmjeriti ćemo se na otkrivanju onoga što je zaista tebi potrebno kako bi mogao_la sam_a doći do svoga „individualnog plana prehrane“. Kroz sve ove principe naučiti ćeš kako samostalno procijeniti što ti je u određenom trenutku potrebno i zašto. Niti jedan stručnjak ne može znati koje su točno tvoje potrebe, to možeš znati samo ti.

8. Hoćeš li mjeriti moju tjelesnu masu?

Neću mjeriti niti tvoju tjelesnu masu niti visinu, a niti nikakve druge opsege i postotke jer te brojke nisu pokazatelji tvoje vrijednosti. Tijekom savjetovanja pokušati ćemo što manje razmišljati o tim brojevima kao i o nutritivnom sastavu hrane, a više o tome kakva su tvoja ponašanja i razmišljanja vezana uz hranu.

9. Kako znaš da ovo sve djeluje?

Intuitivno hranjenje trenutno iza sebe ima preko 150 istraživanja koja potvrđuju kako primjena navedenih principa ima pozitivan utjecaj na zdravlje. Osobno sam doživjela velike promjene u načinu razmišljanja i stavu prema hrani i hranjenju primjenjujući principe Intuitivnog hranjenja. Također kroz razgovore, edukacije, savjetovanja i supervizije doživjela sam i čula promjene koji su postigle druge osobe primjenjujući principe Intuitivnog hranjenja.

10. Kako bi ukratko objasnila što je Opušteno hranjenje?

Ukratko Opušteno hranjenje se temelji na Intuitivnom hranjenju koje je znanstveno potvrđen obrazac pomoću kojega možeš naučiti kako da ti hrana pruža užitak i zdravstvene dobrobiti te da bude kvalitetan dio poštovanja i brige o sebi.

11. Ako krenem jesti što god želim, onda neću biti zdrav_a?

Pokazalo se kako čim si nešto zabranimo, to je ono što najviše želimo, jednako vrijedi i za hranu. Ukoliko prema svemu osjećaš veliki strah i nepovjerenje, možda ti stručnjak može pomoći da kroz svoj proces prođeš što jednostavnije. U procesu „mirenja sa svom hranom“ dugoročno dolazi do balansiranja prehrane. Osobe koje jedu intuitivno imaju raznovrsniju i kvalitetniju prehranu od osoba koje pokušavaju kontrolirati ono što jedu.

12. Hoću li dobiti kakve smjernice o zdravoj prehrani?

Kroz primjenu svih principa postepeno dolazi do promjena u prehrani. Naravno da je važno jesti hranu zbog koje se osjećamo dobro, ali često zanemarujemo da se od hrane trebamo osjećati i fizički i psihički dobro. O savjetima i smjernicama u prehrani koje ti mogu pomoći da se osjećaš bolje najčešće razgovaramo kada se osjećaš spremno. Ukoliko imaš određeno zdravstveno stanje na koje bitno utječe prehrana, o tome razgovaramo i prije.

13. Nisam pronašao_la odgovor na pitanje koje me zanima?

Slobodno mi se javi na koji god način ti je praktičnije, e-mail, telefon ili društvene mreže, stojim ti na raspolaganju. Ovakav način savjetovanja je noviji za državu u kojoj živimo, iako se u SAD-u koristi već više od 25 godina. Sigurna sam da će biti još jako puno pitanja na koja će trebati odgovoriti.