21 ožujka, 2021

Što je Intuitivno hranjenje?

Intuitivno hranjenje nije niti dijeta niti ono što danas često čujemo jer riječ „dijeta“ više nije popularna i svi znaju da dijete ne djeluju, a to je „promjena životnog stila“. Ako promjena životnog stila uključuje bilo kakva pravila o hrani i hranjenju i što smiješ, što ne smiješ jesti, a što smiješ, ali samo malo ili ti obećava mršavljenje onda je ta promjena životnog stila zapravo dijeta.

U Intuitivnom hranjenju ne postoje pravila.

Kao što sam već rekla, Opušteno hranjenje se uvelike temelji na Intuitivnom hranjenju i njegovim principima. Principi nisu pravila. Principi daju savjete i usmjerenja, a mi biramo ono što nam osobno odgovara i čijom primjenom u svakodnevnom životu se osjećamo bolje.

Postoji 10 principa Intuitivnog hranjenja. S obzirom da je neka moja osobna ideja, kao što i sam naziv govori, bila da o hrani pričamo veselo i opušteno, odlučila sam malo izmijeniti nazive principa Intuitivnog hranjenja. Principi se ne moraju nužno objašnjavati ovim redoslijedom iako je prvi princip nešto što je važno prvo i objasniti, a zadnji princip je princip o kojem se razgovara kada se zaista osoba osjeća spremno. U Opuštenom hranjenju postoji još jedan dodatni temeljni princip koji se naziva Pažnja, pažnja! (pročitaj više o samosuosjećanju i brizi o sebi).

Principi nisu pravila, samo daju savjete i usmjerenja.

Pa pogledajmo nazive principa u Opuštenom hranjenju i koji je njihov originalni naziv.

  1. Ne važi, važi? – Odbaci dijetni mentalitet (eng. Reject the Diet Mentality)
  2. Osjećaš li glad? – Poštuj svoju glad (eng. Honor Your Hunger)
  3. Treba li ti dozvola za hranu? – Pomiri se s hranom (eng. Make Peace with Food)
  4. Što misle tvoje misli? – Izazovi svojeg prehrambenog kritičara (eng. Challenge the Food Police)
  5. Osjećaš li sitost? – Osjeti svoju sitost (eng. Feel Your Fullness)
  6. Jedeš li s užitkom? – Otkri kako jesti s užitkom (eng. Discover Your Satisfaction Factor)
  7. Kako se nosiš s emocijama? – Nosi se sa svojim emocijama s nježnošću (Cope with Your Emotions with Kidness)
  8. Poštuješ li svoje tijelo? – Poštuj svoje tijelo (Respect Your Body)
  9. Možeš li se kretati opušteno? Pokret – osjeti razliku (eng. Movement- feel The Difference)
  10. Što je opuštena prehrana? – Poštuj svoje zdravlje s nježnom prehranom (eng. Honor Your Health with Gentle Nutrition)

Već iz samog naziva možemo primijetiti o čemu se radi u Intuitivnom hranjenju. Pripazi jer bi te neki nazivi mogli „prevariti“. Intuitivno hranjenje nije samo i isključivo praćenje znakova gladi i sitosti, niti „jedi što hoćeš kada hoćeš“. Intuitivno hranjenje nije „sve ili ništa“ niti „crno ili bijelo“ nego ti pruža bezbroj nijansi sive koje prilagođavaš sebi. Primjerice postoje različite vrste gladi kao što je fizička glad, društvena glad, glad za okusom…

U Intuitivnom hranjenju ne postoji „sve ili ništa“.

Uskoro slijedi detaljnije objašnjenje svakog od navedenog principa. Do tada, s obzirom da je svaki naziv principa upitna rečenica, razmisli i pokušaj odgovoriti na neka od tih „pitanja“.

Samo opušteno,

Vedrana

P.S. Ako ti se sviđa ovo što upravo čitaš, podijeli tekst s dragom osobom, proširi ovu našu opuštenu zajednicu.

Želiš znati više?

Javi se!

Podijeli!