21 ožujka, 2021

Intuitivno jedenje, intuitivna prehrana ili hranjenje?

Na hrvatskom jeziku sve je više naziva vezanih uz pristup prehrani u kojem se uvažava tjelesna masa. Koriste se nazivi poput anti-dijetni pristup, intuitivno jedenje, intuitivna prehrana ili intuitivno hranjenje.

Osobno Intuitive eating prevodim u Intuitivno hranjenje. Smatram da sama riječ hranjenje ima puno šire značenje. Hraniti znači njegovati, odgajati i naravno fizički jesti.

U Opuštenom hranjenju nutricionističko savjetovanje se temelji na pristupu uvažavajući tjelesnu masu (eng. Weight-inclusive), Intuitivnom hranjenju (Evelyn Tribole i Elyse Resch) i pokretu Zdravlje u svakoj veličini tijela (eng. Health At Every Size, HAES).

Njeguje se pristup prema hranjenju u kojem ti imaš glavnu ulogu, u kojemu su glavni pokretač, tvoja vjera u sebe i tvoja želja za autonomijom, a s kojim ti želim pomoći poboljšati tvoj odnos prema hrani, tvome tijelu i samome/samoj sebi. Kroz Opušteno hranjenje naučiti ćeš kako je hranjenje važan dio brige i poštovanja prema sebi.

Intuitivno hranjenje je znanstveno dokazan obrazac pomoću kojeg možeš naučiti kako da hrana bude užitak i kvalitetan dio poštovanja i brige o sebi.

Opušteno hranjenje se većim dijelom temelji na Intuitivnom hranjenju i tijekom samog savjetovanja koriste se principi Intuitivnog hranjenja. Samo Intuitivno hranjenje je pristup koji primjenjuje i potiče zdravstvenu njegu uvažavajući tjelesnu masu i podržava pokret Zdravlje u svakoj veličini tijela.

Opušteno hranjenje pruža priliku da istražimo naš odnos prema hrani, koliko slušamo potrebe vlastitoga tijela i od kuda dolaze naše misli i pravila vezana uz hranu i prehranu te na koji način utječu na nas.

Hrana nam je važna kako bi svakodnevno dobro funkcionirali. Danas imamo sve više informacija o hrani i sve više dostupne hrane, a sve manje znamo jesti kako bi se osjećali dobro. Postoji velika zabluda o tome kako je prehrana nešto što možemo kontrolirati, kratkoročno možemo, ali dugoročno se pokazalo nemogućim, pogotovo kada se pokušavaju jesti količine hrane koje nisu u skladu s tjelesnim potrebama.

Previše proučavajući što se nalazi unutar same hrane, zaboravili smo da je izuzetno važno što se sve nalazi i oko hrane. Povezanost hrane i čovjeka je puno veća od same energijske i nutritivne vrijednosti. Hrana ima i emocionalnu vrijednost, a još jedna šira vrijednost je hrana kao važan dio kulture.

Nije važno samo ono što se nalazi u hrani nego i ono izvan nje.

Opušteno hranjenje ne govori samo o hrani i procesu hranjenja već o svemu onome što proizlazi iz toga odnosa. Ono što je još jedan važan dio Opuštenog hranjenja je zagovaranje da zdravstvena njega treba biti jednaka za sve i da se niti jedna dijagnoza ne može temeljiti na izgledu osobe.

Ne biramo naš oblik i veličinu tijela, svatko od nas dolazi s različitim predispozicijama i iz različitih uvjeta života. Kada bi svi jeli i vježbali jednako svejedno bi svatko od nas drugačije izgledao. Za zdravlje je važnije smanjiti stigmatizaciju težine i strah od debljine u društvu nego smršaviti. Prihvatiti i poštovati različitosti važan je dio misije Opuštenog hranjenja.

Ljubav je uvijek veći motivator od straha.

Na kraju dana, svatko od nas bira vjerovati što će smatrati istinom.

Naša je odluka hoćemo li kroz život prolaziti osuđujući sebe i ljude oko sebi ili znatiželjno promatrati što se u nama i oko nas događa. Naša je odluka hoćemo li se cijeli život opterećivati vlastitim izgledom zbog nerealno nametnutih standarda ili biti zahvalni na onome što naše tijelo svakodnevno pruža. Naša je odluka hoćemo li se opterećivati hranom kojom smo okruženi ili ćemo je prihvatiti i uživati u onome što nam je ponuđeno.

Samo ne smijemo zaboraviti kako ćemo našu odluku puno lakše slijediti kada je društveno prihvatljiva. Korak po korak, malim promjenama nadam se da će se ovo društvo u kojem živimo prestati opterećivati izgledom i hranom i iskoristiti sve blagodati koje su nam pružene.

Samo opušteno,

Vedrana

P.S. Ako ti se sviđa ovo što upravo čitaš, podijeli tekst s dragom osobom, proširi ovu našu opuštenu zajednicu.

Želiš znati više?

Javi se!

Podijeli!