12 siječnja, 2023

Kako dugotrajno mijenjati prehrambene navike?

Početkom godine smo sa svih strana okruženi raznim tekstovima, reklamama i videima koji nam sugeriraju kako je došlo vrijeme da malo pripazimo na prehranu. Ovo je ujedno i prvi val takvih reklama, zatim na proljeće kreće drugi val, a treći, ujedno i zadnji val je otprilike u lipnju, sve u svrhu da pripremimo svoje tijelo za ljeto.

Ako na ovakav način razmišljamo i zanemarujemo sve dobrobiti koje nam pruža redovita i adekvatna prehrana, vrlo je vjerojatno da promjene koje radimo neće biti dugotrajne jer niti naša namjera nije dugotrajna.

Tužno je koliko toga što nam prehrana pruža propuštamo vidjeti kada je svedena isključivo na sredstvo koje će naše tijelo dovesti do određenog izgleda (a taj izgled će nam (navodno) pružiti određenu veću vrijednost) ili kad s druge strane prehrana služi kao sredstvo pomoću kojega forsiramo zdravlje toliko da postajemo bolesni.

Prehranu prilagođavamo našem životu, a ne naš život prehrani.

Nagle promjene prehrambenih navika najčešće nisu dugotrajne jer nam u toj cijeloj priči fali pripreme, strpljivosti i istraživanja i upoznavanja sebe. To je kao da odlučiš zasaditi vrt, a ne pripremiš tlo da može osigurati uvjete za nicanje biljaka.

Ako već lutaš internetom i istražuješ razne načine kako da ove godine promijeniš svoje prehrambene navike, zastani trenutak na ovom tekstu i razmisli o svojim odgovorima na iduća pitanja:

  1. Kako su se moje prehrambene navike mijenjale od djetinjstva do danas? Koje su to navike koje su „duboko ukorijenjene“ još od djetinjstva?
  2. Koji su moji razlozi zašto želim mijenjati svoje prehrambene navike?
  3. Koji su moji razlozi zašto mi do sada nije dugoročno uspijevalo mijenjati svoje prehrambene navike?
  4. Kakav je moj životni ritam i koliko vremena imam za posvetiti se mijenjanju svojih navika?
  5. Jesu li promjene koje želim realne i mogu li sebe zamisliti da dugotrajno tako funkcioniram?
  6. Koji je najmanji mogući korak koji mogu napraviti, a da se ne osjećam opterećeno?
  7. Umjesto da slijedim novi prehrambeni trend, mogu li razmisliti što bi zaista meni odgovaralo?
  8. Kako se osjećam kada jedem redovito, a kako kada ne jedem redovito?
  9. Koje mi sve dobrobiti (iznutra, a ne izvana) donose kvalitetne prehrambene navike?
  10. Imam li oko sebe drage osobe koje mi mogu biti potpora u mijenjanju prehrambenih navika?

 

Ako uistinu želiš da tvoje promjene prehrambenih navika budu dugotrajne i postepene onda je intuitivno hranjenje put koji će te odvesti do tvoga cilja. Umjesto da i ove godine izmoriš svoje tijelo raznim dijetama, detoxima, planovima prehrane i drugim ne dugotrajnim promjenama prehrambenih navika, odluči radije upoznati sebe, svoje tijelo i svoju prehranu kroz intuitivni pristup.

Kao što našu vrijednost ne mjerimo samo i isključivo kroz naš izgled, tako niti vrijednost hrane ne mjerimo samo i isključivo kroz njezinu energijsku i nutritivnu vrijednost.

I hrana i naše tijelo imaju brojne uloge.

Temelj za izgradnju dugotrajnih prehrambenih navika je bolje upoznavanje sebe, svojega tijela i svojega načina prehrane. A jednako kao što se naš život i naše tijelo stalno mijenjaju, tako se i naše prehrambene navike mijenjaju. Očekivati da ćemo uvijek jesti isto je jednako kao i očekivati da ćemo uvijek živjeti isto i osjećati se isto.

Zato kroz intuitivno hranjenje promatramo svoju prehranu znatiželjno i stvaramo uvjete za dugotrajne promjene.

Više o intuitivnom hranjenju saznaj ovdje.

Želiš stručnu pomoć i podršku na putu kroz intuitivno hranjene? Pogledaj što ti nudim.

Samo opušteno,

Vedrana

P.S. Ako ti se sviđa ovo što upravo čitaš, podijeli tekst s dragom osobom, proširi ovu našu opuštenu zajednicu.

Želiš znati više?

Javi se!

Podijeli!