21 svibnja, 2021

Kako obroci mogu biti briga o sebi?

Briga o sebi su i hranjenje i redoviti obroci. U Intuitivnom hranjenju nije važno isključivo odgovarati na svoje signale gladi i sitosti. Zašto? Zato što odluke donosimo ne samo na temelju sadašnjeg trenutka nego i na temelju prijašnjeg iskustva i mogućih budućih planiranja.

Što to zapravo znači? To znači da si mudro biće koja ne djeluju samo na temelju instinkta.

Za početak potrebno je provjeriti funkcioniraju li ispravno tvoji signali gladi i sitosti ili su možda trenutno pokvareni. Mogu se pokvariti kod određenih stanja i bolesti i vrlo često kod osoba koje imaju poremećaj hranjenja. Također mogu se pokvariti i kod osoba koje su na čestim dijetama, restrikcijama hrane i drugim pokušajima voljnog mršavljenja. Sve navedeno su razlozi kada ne bi trebali u potpunosti slušati svoje tijelo jer nam ne daje točne informacije. Ne brini jer sve što je pokvareno može se i popraviti.

Prvi korak bio bi uspostaviti redovite obroke. Što znači jesti redovito? Ovaj pojam se razlikuje od osobe do osobe, a preporuka je da pokušaš jesti obrok u razmacima ne većim od  2 do 5 sati. Možda ti se 5 sati čini jako puno, zato zaista procijeni po sebi. Za početak pokušaj imati obroke svaka 2 do 3 sata i promatraj kako se osjećaš.

Drugi korak je da to budu obroci i međuobroci koji će ti zaista pružiti sitost. Primjerice jabuka ti vrlo vjerojatno neće pružiti sitost 2-5 sati, zato razmisli s čime sve bi mogao_la nadopuniti međuobrok.

Redovitim obrocima kroz dulji vremenski period popraviti će se tvoji signali gladi i sitosti,  samo polako i strpljivo.

Redoviti obroci su sastavni dio brige o sebi.

Znaš kako izgleda Maslowa piramida ljudskih potreba? Na samom se dnu piramide nalaze fiziološke potrebe koje uključuju i hranu i vodu. Redoviti obroci pružati će ti dovoljnu količinu energije i nutrijenata da se možeš fokusirati na sve što ti je važno u životu. Primijeti što se događa i kako se osjećaš kada nekoliko dana za redom imaš redovite obroke.

Ponekad i kada imaš redovite obroke se može dogoditi da ne slušaš u signale gladi i sitosti koje ti tijelo daje već da djeluješ na temelju iskustva.

Kako to izgleda u praksi?

  • Imaš posao gdje nisi siguran_a kada ćeš točno imati pauzu za obrok pa se odlučiš ujutro obilnije doručkovati.
  • Ideš kod frizerke i pretpostavljaš da ćeš se zadržati više od dva sata te odlučiš jesti prije jer znaš da bi vrlo vjerojatno mogla biti gladna taman dok ti frizerka radi pramenove.
  • Imaš važan sastanak na poslu zbog kojeg imaš laganu mučninu u želucu i hrana ti ne izgleda ni malo privlačno. S druge strane znaš da je taj sastanak važan i da bi ipak bilo dobro pojesti nešto pa se odlučiš na obrok koji ti se u tom trenutku čini najviše prihvatljivim.

Zapravo možemo zaključiti kako kroz hranu na dva načina brinemo o sebi: pružajući si redovite obroke te planirajući i razmišljajući unaprijed kako bi kad god je moguće obroci bili redoviti ili kako bi spriječili duže periode gladi.

Redovitim obrocima pokazuješ poštovanje prema svojem tijelu i pružaš ruku povjerenja.

Hoćeš li pokušati pružiti svome tijelu redovite obroke?

Pružajući svome tijelu redovite obroke pružaš mu mogućnosti da ti opet počne vjerovati kako ga zaista slušaš. Redoviti obroci znak su tvom tijelu da ti je stalo i da može računati na tebe i da su uvjeti za život sigurni. Kako tijelo bude imalo sve veće povjerenje u tebe, imati ćeš i ti u svoje tijelo. Ti ćeš vjerovati svojem tijelu kada ti pokaže primjerice signal da je gladno, a tvoje tijelo će vjerovati tebi da ćeš mu zaista i pružiti obrok.

Povjerenje i sigurnost  je dugotrajni proces na kojem trebate ti i tvoje tijelo raditi zajedničkim snagama. Korak po korak, obrok po obrok.

Samo opušteno,

Vedrana

P.S. Ako ti se sviđa ovo što upravo čitaš, podijeli tekst s dragom osobom, proširi ovu našu opuštenu zajednicu.

Želiš znati više?

Javi se!

Podijeli!