21 ožujka, 2021

Kako se pripremiti za Intuitivno hranjenje?

Saznaj kako se pripremiti za Intuitivno hranjenje odnosno intuitivni način jedenja i intuitivnu prehranu.

Prije svakog puta potrebno je napraviti pripremu, kako bi što više mogli uživati u putovanju. Jednako vrijedi i za Intuitivno hranjenjeIntuitivno hranjenje putovanje koje traje cijeli život i nikad ne znaš na koja će te sve zanimljiva mjesta odvesti. Slijedi nekoliko savjeta koji će ti pomoći ako se želiš upustiti u ovu avanturu života.

Intuitivno hranjenje pruža ti opušten odnos prema hrani i svemu što proizlazi iz tog odnosa. Tvoja priča i razlog zašto trenutno ovo čitaš je jedinstven.

Samo ti znaš sebe, svoja iskustva, svoje tijelo, svoje misli, svoje osjećaje i ono što je tebi potrebno.

Ovo je misao vodilja Intuitivnog hranjenja. Baš iz tog razloga jedinstvenosti, hranjenje ne može biti nešto što ti je nametnuto. Intuitivno hranjenje pruža ti autonomiju donošenja odluka i vraća ti povjerenje u sebi i svoje tijelo.

Kako bi ova cjeloživotna avantura prošla uspješno imam nekoliko savjeta:

  • Pokušaj trenutno manje razmišljati o prehrani.
  • Odgurni daleko od sebe želju za mršavljenjem.
  • Budi nježan_a, suosjećajan_a i drag_a prema sebi.
  • Budi strpljiv_a, put je dugačak i pun nepredvidljivih situacija.
  • Nema savršenstva i nema pogrešaka, samo prilike za učenje.

Ovo te je možda iznenadilo, ali da, kako bi tvoj odnos prema hrani bio što kvalitetniji i kako bi jeo_la ono što tvojem tijelu treba, trebaš trenutno staviti prehranu sa strane. Ovime ne umanjujem važnost prehrane i njezin utjecaj na zdravlje, ali kao što si već vjerojatno više puta primijetio_la do sada, zbog previše velikog fokusiranja na prehranu možemo se zaista osjećati loše.

Pokušaj prevelike kontrole prehrane može dovesti do potpuno suprotnog efekta, a to je osjećaj apsolutne ne kontrole nad onime što jedemo.

Ono što je jednako važno, ali s druge strane izuzetno teško, jest odbaciti želju za mršavljenjem. Voljno mršavljenje se pokazalo kao dugoročno ne učinkoviti način kontrole tjelesne mase.

Prema istraživanjima 95% osoba koje su pokušale smršaviti, bez obzira na način kroz koji su početno uspjele smršaviti, kroz 5 godina od mršavljenja vratile su svoju početnu tjelesnu masu.

Dijeta i voljno mršavljenje je zapravo važan faktor i pokazatelj hoće li se netko udebljati. Jednostavnije rečeno što si više na dijeti veća je vjerojatnost da ćeš se udebljati.

O voljnom mršavljenju ćemo pričati još uskoro. Intuitivno hranjenje ti ne daje nikakva lažna obećanja. Cilj nam je pokušati što manje razmišljati o mršavljenju jer želja za mršavljenjem ometa slušanje potreba vlastitoga tijela. Kroz Intuitivno hranjenje možeš, ali i ne moraš smršaviti, a možeš i ostati iste tjelesne mase, sve ovisi o tome je li tvoje tijelo do sada primalo adekvatnu količinu hrane koja zadovoljava sve potrebe, fizičke i psihičke.

Glavni cilj je preispitati odnos prema hrani. Razmisli, kakvi ti se sve osjećaji javljaju kad čuješ riječi „hrana“, „prehrana“ i „zdrava prehrana“. Veseliš li se hrani ili te je strah? Možda se istovremeno i veseliš i bojiš?

Samo razmisli o tome svemu, ne osuđuj se, promatraj sa znatiželjom svoj odnos prema hrani i ne zaboravi, nema pogrešaka, samo prilike za učenje.

 

Samo opušteno,

Vedrana

P.S. Ako ti se sviđa ovo što upravo čitaš, podijeli tekst s dragom osobom, proširi ovu našu opuštenu zajednicu.

Želiš znati više?

Javi se!

Podijeli!