13 kolovoza, 2021

Možeš li se kretati opušteno?

Započeti ću s pitanjem. Na što prvo pomisliš kada ti netko kaže tjelovježba? S čime povezuješ tjelesnu aktivnost?

Ovako odokativno i bez ikakve znanosti ću malo generalizirati i reći da postoji nekoliko skupina ljudi vezano uz tjelesnu aktivnost odnosno kretanje tijela:

 1. Mislim da ne volim i nisam aktivan_a (osim kada želim smršaviti)
 2. Mislim da ne volim i aktivan_a sam jer moram
 3. Volim i aktivan_a sam jer želim
 4. Volim i previše sam aktivan_a

Zašto sam napisala „mislim da ne volim“ zato što smatram da se mi ljudska bića u suštini volimo kretati i da nam je lijepo kada se krećemo.

Čak su i znanstvenici uspjeli potvrditi nešto jako zanimljivo, a to je da stanica koja se kreće se osjeća sigurno. Tijelo koje se kreće je sigurno od „predatora“. Zapravo logično.

Tijelo koje se kreće osjeća se sigurno

S druge strane danas smo si osobito „olakšali“ život na način da se krećemo minimalno, uz to sve je više uredskih poslova u kojima smo stalno u jednom položaju tijela (ima također i raznih fizičkih poslova u kojima su kretnje tijela ograničene na određene položaje i pokrete). Posao možda ne možeš mijenjati, ali možeš svako toliko malo razgibati tijelo i na taj način dati si do znanja da je okolina sigurna.

Ok, možemo se sada vratiti na ovo „mislim da ne volim“. Ako tjelesnu aktivnost povezuješ s konstantnim pokušajima izgladnjivanja tijela kroz razne dijete i druge načine mršavljenja i kontrole prehrane, nekako je logično da ne možeš povezivati tjelesnu aktivnost s nečim ugodnim.

Kao što biljka ne može rasti bez dovoljno vode, tako ni ti ne možeš biti aktivan_a bez dovoljne količine energije. Nije u pitanju snaga volje i samokontrola, odustaješ jer ti je tijelo odlučilo reći „Stop!“.

Ukratko, odmori od tjelesne aktivnosti. Daj tijelu priliku da se oporavi. Uvedi u svoj život Intuitivno hranjenje. Stvori opušteniji odnos prema hrani i tijelu.

Neće se ništa dogoditi ako neko vrijeme odlučiš tjelesnu aktivnost staviti na pauzu. Dapače, tijelo će ti biti zahvalno, pogotovo ako je moralo biti aktivno u isto vrijeme kada mu je bila pružena minimalna količina energije.

Za kretanje tijela potrebna je dovoljna količina energije

U trenutku kada se osjećaš spremno, promotri koja je tjelesna aktivnost koja ti odgovara. Što želiš da ti kretanje tvoga tijela pruža? Kada kretanje tvoga tijela ne bi bilo povezano sa željom za mršavljenjem, što bi ti bila prva opcija? Što bi bila druga, što treća? Koje su mogućnosti tvoga tijela? Znatiželjno istražuj.

„Volim i aktivan_a sam jer želim“ je OK iako smatram da je dobro prilagođavati kretanje ovisno o brojnim drugim faktorima unutar nas i oko nas i dati si prostora da iskusiš nešto novo.

Kategorija „Volim i previše sam aktivan_a“ je kategorija koja potencijalno može skrivati ovisnost o vježbanju. Znači imamo dvije krajnosti, a i jedna i druga potencijalno mogu negativno utjecati na naše tijelo. Minimalno kretanje i pretjerano kretanje.

Neki od simptoma ovisnosti o vježbanju su:

 • Anemija
 • Gubitak menstruacije
 • Konstantan umor
 • Česte ozljede
 • Loš san
 • Lošija izvedba
 • Vježbanje pod svaku cijenu (čak i kad je u pitanju ozljeda, bolest ili važan društveni događaj)
 • Nemogućnost odmora, nervoza, tuga i iritabilnost kada ne možeš vježbati

Postoji i jedan zanimljiv upitnik kroz koji možeš procijeniti svoj odnos prema kretanju tijela. O tome više, drugom prilikom.

Kretanje tijela može biti udobno i ugodno

Zašto sam više puta istaknula kretanje tijela?

Kretanje odnosno na engleskom „movement“ je izraz koji se koristi za tjelesnu aktivnost u Intuitivnom hranjenju. Osobno smatram da je izraz „kretanje tijela“ pojam koji ima veću širinu od „tjelovježba“ ili „tjelesna aktivnost“.

Često tjelovježbu i tjelesnu aktivnost povezujemo s nečime što moramo, što je nekoliko puta tjedno i najčešće traje sat vremena i sl.

U kretanje tijela zaista uključujemo svako kretanje tijela koje se dogodi tijekom dana, čak i ako traje nekoliko minuta. Puno je tu raznih aktivnosti na koje često zaboravimo.

Pet minuta kretanja svakodnevno je 30 sati godišnje

Naravno tu obavezno moram spomenuti i dijetnu kulturu koja na neki način ukrala riječ tjelovježba. Tjelovježba se također često povezuje i s mršavljenjem i s održavanjem tjelesne mase ili „fit“ tijela što god to značilo.

Zato je prvi mali, ali jako veliki korak promijeniti riječi koje koristiš i s čime ih povezuješ. Kretanje tijela neka bude nešto što ćeš povezivati s osjećajem ugode.

Iako sam nutricionistica u razgovorima se uvijek dotičemo i teme aktivnosti i moj jedini odgovor na pitanje koja je najbolja tjelesna aktivnost jest ona aktivnost koju voliš i kojom se možeš baviti (ovisno o sposobnosti svoga tijela). Mislim da će se tu sa mnom složiti i stručnjaci na području tjelesne aktivnosti i kretanja tijela.

Kao što sam već pisala na Instagramu, kretanje tijela ima zaista veliki broj pozitivnih utjecaja na naše tijelo.

Primjeri učinaka tjelesne aktivnosti na tijelo koje možeš primijetiti iz dana u dan:

 • Bolja snaga
 • Bolja pokretljivost i ravnoteža
 • Bolje raspoloženje
 • Bolja izdržljivost
 • Bolja regulacija apetita
 • Bolja tolerancija stresa
 • Bolja kvaliteta sna

Primjer učinka tjelesne aktivnosti na tijelo koje možeš primijetiti dugoročno:

 • Veća gustoća kostiju
 • Više sive tvari u mozgu
 • Više mišićne mase
 • Bolja misaona sposobnost i pamćenje
 • Bolja crijevna mikroflora
 • Bolje prepoznavanje sitosti
 • Bolja cirkulacija

Kretanje tijela ima i preventivan učinak na brojna zdravstvena stanja.

Svatko ima pravo slobodno se kretati u svome tijelu

Zaključno imam potrebu spomenuti i stigmatizaciju debljine i kretanje tijela. Premda se s jedne strane očekuje od osoba u većim tijelima da budu aktivne, s druge strane ih se u isto vrijeme sabotira u tome. Većina sportske odjeće nije prilagođena osobama u većim tijelima, postoji mogućnost da sprave za vježbanje nisu prilagođene za širi spektar tjelesne mase kao primjerice i druga sportska oprema koja često zna biti skuplja. Uz to, pogledi i komentari su još jedan od razloga zašto osobe većeg oblika i veličine tijela izbjegavaju biti aktivne ili osjećaju nelagodu tijekom same aktivnosti.

Jednako kao i za odnos prema hrani vrijedi i za odnos prema kretanju. Promotri svoj odnos prema kretanju.

 • Nezadovoljstvo što jedeš jabuku, kada ti se jede kolač, umanjuje pozitivan učinak jabuke na tvoje tijelo.
 • Nezadovoljstvo kada vježbaš, a trebaš odmor, umanjuje pozitivan učinak tjelesne aktivnosti na tvoje tijelo.

Samo opušteno,

Vedrana

P.S. Ako ti se sviđa ovo što upravo čitaš, podijeli tekst s dragom osobom, proširi ovu našu opuštenu zajednicu.

Želiš znati više?

Javi se!

Podijeli!