Tko?

Bok, moje ime je Vedrana. Po zanimanju sam nutricionistica i želja mi je da nutricionizam bude znanost bez predrasuda. U životu mi je važna sloboda, fleksibilnost, suosjećanje i humor. Upravo navedene vrijednosti ti želim prenijeti i kroz Opušteno hranjenje.

Moja edukacija za magistru nutricionizma započela je 2008. godine. Tada je moja razina znanja o hrani bila: jedem i volim hranu.

Sjećam se da sam, u trenutku kada sam završila faks, pomislila: „Hoću li ikada više moći gledati na hranu kao nekada?“ Moram priznati da je trenutno moj odnos prema hrani još i bolji iza čega stoji puno odučavanja i ponovnog učenja, promjena, preispitivanja, tuge i sreće.

Kako sam došla tu gdje sam sada?

Iza sebe imam nekoliko godina rada u zdravstvenim ustanovama gdje sam, iako mi je primarni cilj bio edukacija o prehrani i dijetoterapijama, većinom radila s korisnicima koji su željeli savjetovanje o mršavljenju. Kroz rad i brojne priče zaključila sam da želja za mršavljenjem uvijek skriva neke druge neostvarene želje i potrebe. Iskreno, nešto mi u toj naizgled jednostavnoj jednadžbi nije štimalo, a s vremenom sam shvatila da se zajedno s korisnicima bojim „što će im vaga reći“. Kroz brojna savjetovanja zaključila sam kako se kroz prehranu pokušava uvoditi kontrola u život i da hrana sve manje pruža zadovoljstvo, a sve više strah.

U želji da promijenim način svoga rada i pokrenem „nešto svoje“ naišla sam na pristup koji se zove Intuitivno hranjenje (odnosno intuitivno jedenje ili intuitivna prehrana). Ono što me u cijeloj priči zadivilo jest to što Intuitivno hranjenje iza sebe ima brojna istraživanja koja pokazuju dobrobiti za zdravlje, a s druge strane pruža razne alate koji pomažu sve iz teorije prenijeti u svakodnevni život.

Zapravo, otkrila sam cijeli jedan novi, drukčiji i pravedniji svijet znanosti o prehrani koji uvažava svakoga, pruža slobodu i ne nameće pravila. Intuitivno hranjenje me navelo da preispitam svoja znanja i vjerovanja i drago mi je da jesam. U želji da se dodatno educiram mentorirale su me idejne začetnice Intuitivnog hranjenje te sam i Certificirana savjetovateljica Intuitivnog hranjenja.

Intuitivno hranjenje sa sobom povezuje i Pristup uvažavajući tjelesnu masu i pokret Zdravlje u svakoj veličini tijela.

S obzirom da mi se od početka u glavi motala misao „…joj, samo kada bi svi skupa shvatili da se trebamo malo više opustiti oko prehrane…“, tako je nastao naziv Opušteno hranjenje.

U svome radu ne koristim niti metar niti vagu jer one nisu mjerilo tvoje vrijednosti. Ne koristim niti plan prehrane niti ti određujem količinu hrane koju smiješ pojesti, jer samo ti znaš kada si gladan_a, a kada si sit_a, što želiš jesti i kako se osjećaš. Sad se vjerojatno pitaš, pa što ćemo onda raditi? Javi se i saznaj više!

Samo opušteno,

Vedrana Fontana Mikulić, mag. nutr., pred.

Certificirana savjetnica za Intuitivno hranjenje

Prijavi se na newsletter!

Preuzmi svoj e-book “ŽivimOdVažno” i saznaj više o intuitivnoj prehrani već danas!

Što?

Vjerojatno se pitaš što je to Opušteno hranjenje? Zvuči zabavno, zar ne? Opušteno hranjenje je naziv koji povezuje nekoliko sličnih načina razmišljanja o hranjenju i zdravlju. Moglo bi se reći da je Opušteno hranjenje znanstveno-filozofski pristup. Opušteno hranjenje je skup informacija koje sam dobila proučavajući Pristup uvažavajući tjelesnu masu (eng. Weight-inclusive), Intuitivno hranjenje (Evelyn Tribole i Elyse Resch) i pokret Zdravlje u svakoj veličini tijela (eng. Health At Every Size, HAES).

Opušteno hranjenje je pristup prema hranjenju u kojem ti imaš glavnu ulogu, u kojemu su glavni pokretač, tvoja vjera u sebe i tvoja želja za autonomijom, a s kojim ti želim pomoći poboljšati tvoj odnos prema hrani i tijelu. Kroz Opušteno hranjenje naučiti ćeš kako je hranjenje važan dio brige i poštovanja prema sebi.

Kroz Opušteno hranjenje razgovaramo i znatiželjno promatramo tvoj povezanost s hranom i tijelom. Ispunjavaš aktivnosti koje ti olakšavaju razumijevanje i vraćaju ti osjećaj povjerenja u hranu koju jedeš i tvoje tijelo. Principi koje prolazimo imaju dvije uloge, jedna je maknuti zapreke koje ti smetaju na putu prema boljem razumijevanju sebe i svog odnosa prema hrani, a druga je osvijestiti i ojačati povezanost s hranom i svojim tijelom. U trenutku kada se osjećaš spremno, pričamo i o informacijama o hrani i prehrani koje mogu korisno utjecati na tebe i tvoje zdravlje.

Ako imaš pitanja vezano uz prehranu kod određenih stanja i bolesti, nudim ti i takvo savjetovanje. Intuitivno hranjenje ne isključuje znanost o prehrani. Ne gleda samo na što se nalazi unutar hrane, nego i sve što se događa oko hrane. Ne jedemo isključivo da bi zadovoljili energijske i nutritivne potrebe nego i emocionalne i društvene. Hrana nas međusobno povezuje, stvara osjećaj pripadnosti i utječe na naše raspoloženje. Vrijednost hrane je puno veća od brojki napisanih na pakiranju.

Ukoliko mi dopustiš, rado ću biti tvoj vodič na putu prema boljem odnosu s hranom i tijelom. Tijelo je naš dom, a hranjenje je jedan od načina brige za naš dom.


Iz medija:

zadovoljna.hr: Pristup koji bi mogao promijeniti vaš odnos prema hrani pročitaj više ovdje.

Glas Istre: Ako mi se jede čokolada i pojedem je cijelu, to je u redu. pročitaj više ovdje.

noon.hr: Je li došlo vrijeme da više brinemo o tome kako jedemo, nego što jedemo? pročitaj više ovdje.

SUPER1: Što je intuitivno hranjenje i kako nam pomaže? Pričali smo s jedinom certificiranom savjetovateljicom pročitaj više ovdje.

Women in Adria: Nutricionistica otkriva: Uz ova tri koraka budite suradnici svojem emocionalnom jedenju pročitaj više ovdje.

Women in Adria: Nutricionistica Vedrana Fontana Mikulić o Intuitivnom hranjenju: Bit ćemo zdraviji ako svome tijelu pružimo ono što želi! pročitaj više ovdje.

Emisija “Točno u podne” @Radio808 s Marcelom Kokot pogledaj ovdje.

Na društvenim mrežama:

Facebook live TERAINTEGRA: Zdrav odnos prema hrani pogledaj ovdje.

Facebook live Udruga Snaga u meni: Je li hrana samo gorivo? pogledaj ovdje.

Instagram live Udruga Snaga u meni: Hrana i blagdani pogledaj ovdje.

Instagram live s Matejom (Fitness i napolitanke): O intuitivnom hranjenju pogledaj ovdje.