28 siječnja, 2022

Zašto su dijete i planovi prehrane dugoročno neodrživi?

Danas ne koristimo više toliko izraz “dijeta”. Zato su tu planovi prehrane, detoxe, protokole, svjesno jedenje u svrhu mršavljenja i razne druge promjene životnog stila čiji je fokus na kontroli veličine i oblika tijela, a dugoročno su neodrživi. U nastavku teksta saznaj koji su to biološki i psihološki razlozi zašto dijete ne djeluju.

Izraz dijeta danas se sve manje koristi jer svi već dobro znaju da “dijete ne djeluju” i da “dijete ne daju rezultate” odnosno da “dijete nisu uspješne”. Želim napomenuti, ove rečenice tipa dijete nisu uspješne ili ne daju rezultate su rečenice koje progovaramo iz našeg dijetnog načina razmišljanja jer što je za nas uspjeh i rezultat? Razmisli.

Za početak dobro je objasniti što je to dijeta? Kad kažem dijeta zapravo mislim na svaki način prehrane u kojem vanjski faktori odlučuju što, koliko i kada ćeš jesti u svrhu postizanja mršavljenja.

Danas nas se čak uvjerava da nije ni moguće slušati svoje tijelo jer tijelo ne zna što želi. Ne slažem se s time, tijelo je samo, nakon godina i godina slušanja svih mogućih vanjskih faktora, izgubilo povjerenje i bori se svim svojim snagama da samo sebe očuva. Zato je potrebno naučiti ponovno slušati svoje tijelo.

Tijelo ne zna da gladuješ dobrovoljno

S druge strane Intuitivno hranjenje je kombinacija učenja načina kako osluškivati svoje tijelo i nježnih smjernica o prehrani za koje znamo da mogu biti od koristi. Nema nametnutih pravila i postepeno dolaziš do svojeg načina prehrane koji je dugoročno održiv i ima blagotvoran učinak na zdravlje.

Znači dijeta je svaki nametnuti način prehrane koji te sputava da jedeš u skladu s potrebama svoga tijela. Svaka restrikcija hrane koja nije zdravstveno, religijski ili moralno opravdana je dijeta. Svaki smanjeni unos kalorija u svrhu mršavljenja je dijeta, neovisno bio taj savjet s interneta ili ga je dala stručna osoba.

Meni je trebalo vremena da zaključim kako za naše tijelo nema razlike ako jede 1500 kcal na keto prehrani ili pravilnoj/zdravoj prehrani jer i jedno i drugo naše tijelo doživljava kao uvjete gladi i nestašice hrane.

Jo-jo efekt dijeta ima negativan učinak na zdravlje neovisno o našoj tjelesnoj masi

Jednostavno rečeno tijelo ima dobro razrađeni sistem da zbroji koliko je energije iz hrane kroz dan pojelo, a koliko mu je potrebno za normalno funkcioniranje. Ako zaključi da postoji manjak, uključuje se cijeli niz načina kako da nas „održi na životu“ u tim nepovoljnim uvjetima.

Jedan dobro poznati način je smanjenje potrošnje energije odnosno ono što se popularno zove „usporavanje metabolizma“. Kada se u tijelo ne unosi dovoljno energije, naše tijelo funkcionira na način da smanjuje potrošnju energije i promatra što je više, a što manje bitno.

Primjer toga je i da je našem tijelu važniji opstanak nas kao pojedinca i da u tom smislu zanemaruje reprodukciju. U prijevodu, dugoročni manjak energije može dovesti i do gubitka menstruacije jer tijelo tu funkciju stavlja na standby sve dok ne dođu „povoljniji uvjeti za život“.

Dijete i svi drugi oblici dijetnog ponašanja usporavaju metabolizam

Zanimljivo je da usporeni metabolizam nije nešto što je kratkog vijeka odnosno što se događa samo dok je osoba na dijeti nego ostaje usporen i nakon što osoba prekine dijetu ili bilo koji drugi režim prehrane. Tijelo je nesigurno nakon dijete i treba mu dosta vremena da zaključi kako je okruženje sigurno i da se takvi uvjeti nestašice hrane neće ponoviti.

Drugo što se događa je da svaka zabrana hrane ili točno određen način jedenja kao što to funkcionira u planovima prehrane povećavaju žudnju za hranom i mogućnost prejedanja. Zapravo čim je neka namirnica zabranjena, ona nam postaje zanimljiva i tu psihologiju funkcioniranja ne možemo mijenjati, ipak zabranjeno voće je najslađe.

Žudnja koja nastaje za hranom jača je od svake snage volje i samokontrole. Ako ti se do sada događalo da početno uspijevaš pratiti sve savjete i smjernice o prehrani, ali kako vrijeme odmiče imaš osjećaj da gubiš kontrolu i na kraju odustaješ, to je zapravo znak da kod tebe sve super funkcionira.

Dijetno ponašanje povećava vjerojatnost prejedanja i žudnju za hranom

Čak postoji i naziv za to što se događa, a zove se „efekt posljednje večere“. Dok god imaš zabranjenu hranu, pa i kad je umjereno zabranjena (op.a. u smislu, smiješ je jesti, ali u određenim količinama) funkcionirat ćeš na način da kad si je dopustiš jesti (ili izgubiš kontrolu) svaki put je jedeš kao da je zadnji put.

Taj efekt posljednje večere nestaje kroz proces Intuitivnog hranjenje jer se korak po korak miriš sa svom hranom i daješ si bezuvjetnu dozvolu za svom hranom. Kada u potpunosti osvijestiš i fizički i psihički da je stvarno sva hrana uvijek dostupna tada se žudnja za hranom smanjuje.

Žudnja za hranom ne može nestati i kad se pomiriš sa svom hranom i dalje ćeš žuditi za određenim namirnicama ili jelima. Razlika je u tome da ćeš naučiti odgovoriti na vrijeme i jesti u količinama koje ti odgovaraju i fizički i psihički.

Više od 66% osoba koje su pokušale smršaviti će nakon dijete dobiti više kilograma nego što su izgubile

Ova dva navedena razloga su ono što je najistaknutije što se događa kod svakoga tko je ikad probao smršaviti i kontrolirati svoju prehranu ili tjelesnu masu. Prvo tijelo se štiti s time da troši sve manje i manje energije odnosno metabolizam se usporava.

Drugo je to da u sebi imamo izraženu autonomiju odnosno potrebu za samostalnim odlučivanjem što, kako i koliko ćemo jesti. Ako to zanemarimo žudnja za hranom i vjerojatnost za subjektivnim i objektivnim prejedanjem je iz dana u dan sve veća.

Što se našeg tijela tiče svaka dijeta, režim prehrane, plan prehrane, detox, protokol, izazov ili bilo koji drugi način kroz koji se kontrolira količina hrane je oblik gladovanja, bez obzira što je dobrovoljan.

 

Ako zaista želiš brinuti za svoje zdravlje i pronaći svoj evergreen način prehrane onda bi tvoj izbor trebao biti Intuitivno hranjenje.

Vedrana

P.S. Ako ti se sviđa ovo što upravo čitaš, podijeli tekst s dragom osobom, proširi ovu našu opuštenu zajednicu.

Želiš znati više?

Javi se!

Podijeli!