19 studenoga, 2021

Intuitivno hranjenje – mojih top 5 knjiga

Ono što možeš primijetiti jest da o Intuitivnom hranjenju i cijelom načinu savjetovanja usmjerenom uvažavajući tjelesnu masu na hrvatskom jeziku nemamo puno informacija. U ovom tekstu želim te usmjeriti na knjige koje ti mogu pomoći u tvojoj avanturi kroz intuitivno hranjenje.

Također često se Intuitivno hranjenje krivo interpretira.

  • U Intuitivnom hranjenju nema mjesta za obećanje o mršavljenju, ali ima mjesta za razgovor o želji za mršavljenjem
  • U Intuitivnom hranjenju nema mjesta za dijagnoze na temelju izgleda, ali ima mjesta za uvažavanje svih tvojih potreba, stanja i bolesti
  • U Intuitivnom hranjenju nema mjesta za stigmatizaciju veličine i oblika tijela, ali ima mjesta za razbijanje predrasuda
  • U Intuitivnom hranjenju nema mjesta za planove prehrane, ali ima mjesta za planiranje prehrane
  • U Intuitivnom hranjenju nema mjesta za pristup u kojem se osjećaš manje vrijedno, ali ima mjesta za timski rad i suosjećanje

A sad su na redu knjige, ovo je mojih trenutnih top 5 knjiga iako ih na listi ima još jako puno i na listi pročitanih i na listi čekanja.

1. Intuitive Eating 4ed, Evelyn Tribole i Elyse Resch

Knjiga od koje je praktički sve počelo i koja se itekako razvijala tijekom godina. Na 375 stranica su opisana istraživanja koja su do sada potkrijepila djelotvornost Intuitivnog hranjenja kao i svih 10 principa Intuitivnog hranjenja.

Ovo je knjiga koju nije jednostavno za pročitati, ali vrijedi ukoliko želiš bolje razumjeti Intuitivno hranjenje. Sadrži i puno primjera iz prakse s kojima se možeš poistovjetiti.

Na kraju je također opisano ukratko i Intuitivno hranjenje kod djece i kod osoba koje imaju poremećaj hranjenja.

Više o knjizi saznaj ovdje.

2. Just Eat It, Laura Thomas

Knjiga dosta slična izvornoj (u nekim dijelovima i previše) koja jednostavnijim jezikom opisuje što je Intuitivno hranjenje i koji su neki od načina kako Intuitivno hranjenje prenijeti u praksu.

Osobno mi je zabavna jer je pisana na humorističan način i s kvalitetnom dozom ironije. 🙂

Opisani su svi principi Intuitivnog hranjenja, pa ako ne znaš od kuda početi, moji savjet je da izabereš ili ovu knjigu ili originalnu knjigu ovisno o tome što ti više odgovara kao osobi.

Više o knjizi saznaj ovdje.

3. ANTI-DIET, Christy Harrison

Ukoliko želiš saznati više o dijetnoj kulturi i kako i zašto dijete (i svi ostali skriveni načini kontrole prehrane) ne djeluju, ova knjiga će ti to pružiti.

Potkrijepljena je brojnim istraživanjima i detaljno opisuje povijest dijetne kulture.

Kako i sam opis knjiga kaže, ova knjiga će ti dati odgovor na to kako ti dijetna kultura krade vrijeme, novac, zdravlje, blagostanje i sreću te kako ti sve to skupa može Intuitivno hranjenje vratiti.

Više o knjizi saznaj ovdje.

4. Unapologetic Eating, Alissa Rumsey

Knjiga napisana iz jedne malo drugačije, ali jako zanimljive perspektive. Ima puno praktičnih primjera i puno govori o samoj psihologiji povezanoj s hranjenjem.

Rekla bi da je ANTI-DIET napisano oštro i ljuto, a Unapologetic Eating nježno i suosjećajno. Opisuje se detaljno svjesno jedenje, samosuosjećanje i briga o sebi, vrijednosti i razne druge teme koje su izrazito povezane s odnosom prema hrani i hranjenju.

Ako si već pročitao_la knjige u kojima se detaljno opisuju principu Intuitivnog hranjenja, ova knjiga je izvrsna nadopuna.

Više o knjizi saznaj ovdje.

5. Intuitive Eating for Every Day, Evelyn Resch

Knjiga odnosno knjižica koja sadrži 365 dužih i kraćih uvida, propitivanja, zadataka i mudrih misli. Namijenjena je svima koji se razumiju u Intuitivno hranjenje, ali imaju potrebu dalje nastaviti podsjećati se i unapređivati svoj odnos prema hrani.

Služi da kroz godinu dana svaki dan uzmeš malo vremena i promisliš o određenoj temi napisanoj u knjizi.

Nije napisana na način da je pročitaš u jednom dahu nego da pročitaš dio po dio i razmisliš i/ili primijeniš napisano.

Više o knjizi saznaj ovdje.

 


Ono što je meni najviše od svega pomoglo u razumijevanju Intuitivnog hranjenja, uz čitanje brojnih knjiga, radnih bilježnica i istraživanja, je sama Certifikacija za savjetovateljicu Intuitivnog hranjenja, kao i osobne promjene i individualan rad.

Detaljnije informacije o Intuitivnom hranjenju na hrvatskom jeziku možeš saznati kroz Intuitivno hranjenje online vodič u kojem sam unijela sva svoja znanja i vještine. U njemu se nalaze video edukacije te PDF i audio aktivnosti kroz koje možeš jednostavno iz teorije preći u praksu.

Samo opušteno,

Vedrana

P.S. Ako ti se sviđa ovo što upravo čitaš, podijeli tekst s dragom osobom, proširi ovu našu opuštenu zajednicu.

Želiš znati više?

Javi se!

Podijeli!