10 prosinca, 2021

5 savjeta kako ustati s blagdanskoga stola bez gorkog okusa u ustima

Želiš li pokušati ustati s blagdanskoga stola bez gorkog okusa u ustima? Donosim ti savjete kako blagdanski stol može postati ugodno mjesto.

Kada pomislimo na blagdanski stol većinom pomislimo na ljude koji nas okružuju i na hranu. Ono o čemu ne razmišljamo je da ne gledamo svi na blagdane na jednak način.

Nekome su blagdani podsjetnik na draga osobe koje više nisu uz njih. Nekome su blagdani podsjetnik da će morati biti u okruženju u kojem im nije ugodno. Nekome su blagdani podsjetnik na loš odnos koji imaju prema hrani i sama pomisao na blagdane stvara nervozu i strah.

Ukoliko se prepoznaješ u ovoj zadnjoj rečenici, nastavi čitati ovaj tekst.

Ne mogu ti već za ove blagdane obećati dobar odnos prema hrani jer je to proces, ali mogu ti obećati malo opušteniji pogled na hranu i blagdane.

Donosim ti mojih top 5 savjeta kako ustati s blagdanskoga stola bez gorkog okusa u ustima:

1. Ne čuvaj se za sarmu

Da, dobro čitaš, ne čuvaj se za sarmu niti bilo koju drugu omiljenu hranu. Preskakanjem obroka i „čuvanjem“ doći će samo do toga da ćeš pregladnjeti, pojesti ćeš više nego što ti je fizički ugodno i na kraju ćeš se osjećati loše.

U hrani najviše uživamo kada osjećamo ugodnu odnosno nježnu glad. To nije ona glad kada ti kruli u želudcu i misliš da ćeš pasti u nesvijest nego već samo razmišljanje o hrani, lagani osjećaj praznine u želudcu i nježan pad energije ili koncentracije.

Osiguraj si tijekom blagdana redovite obroke i priušti si uživanje u svakom obroku. Osluškuj svoje tijelo i podsjeti se da uvijek može jesti još, ako želiš.

2. Daj kolačima mogućnost da budu doručak

Tko kaže da kolači ne mogu biti doručak ili dio doručka?

Pripremi si jutarnju kavu ili čaj i uživaj u finim blagdanskim kolačima. Pripremi ili kupi svoje omiljene kolače i degustiraj od ranog jutra. Promatraj kakav okus i teksturu imaju.

Ako su to kolači koje ne jedeš često, promatraj sviđaju li ti se stvarno ili ti se sviđaju samo zato što si ih ne dopuštaš jesti kad god poželiš.

3. Podsjeti se da ne postoji blagdanski hranocajac

Neće ti doći blagdanski hranocajac (op.a. policajac za hranu) na vrata, ako se pročuje da jedeš kolače za doručak ili uživaš u omiljenoj hrani. Uživanje je prirodni sastojak jedenja, grižnja savjest nije.

Podsjeti se da si odrasla osoba i da imaš potpunu slobodu odlučivanja što ćeš u kojem trenutku jesti. Isto tako podsjeti se da samo zato što smiješ nešto jesti, ne znači da moraš.

Ako u tvom unutarnjem svijetu prevladava osjećaj da nakon blagdana slijedi restrikcija hrane, velika je vjerojatnost kako nećeš moći jesti u skladu sa svojim potrebama i na način da se tvoje tijelo osjeća ugodno. Taj strah će doprinijeti da jedeš u većim količinama i van osjećaja ugodne sitosti.

Kaži si prije svakog obroka da smiješ jesti što god poželiš.

4. Stvori ugodnu blagdosferu

Obrati pažnju i na prostor gdje jedeš i s kime jedeš. Neka prostor gdje jedeš bude ugodan. Za ustajanje s blagdanskoga stola bez okusa gorčine, ključno je da i blagdanski stol bude oku ugodan.

Uredi stol, pusti omiljenu glazbu, makni uređaje koji te ometaju i prije nego što počneš jesti osvrni se na prostor oko sebe, osvijesti što sve vidiš oko sebe, što čuješ i koje mirise osjećaš.

Isto tako osvijesti položaj svog tijela i može li način sjedenja za stolom biti ugodniji, a zatim se usredotoči na hranu i osobe oko sebe.

Možda nije jednostavno, ali imaš pravo izabrati s kime ćeš provesti blagdane. Ako ti određene osobe izazivaju neugodu imaš pravo odbiti druženje s njima.

Podsjeti se da dobro društvo nisu samo ljudi oko tebe, prije svega budi ti svoje dobro društvo.

5. Budi kao božićne lampice

Ako ti pomisao da nekoga odbiješ ili ne dođeš na blagdansko druženje izaziva nelagodu, budi kao božićne lampice. Uključi se i isključi po potrebi, ne slušaj i ne analiziraj svaku rečenicu koju ti druga osoba kaže, pogotovo kada se radi o hrani i izgledu tijela.

Budi i ti drugima primjer, ne komentiraj niti svoj niti tuđi izbor hrane, ne nagovaraj osobe tisuću puta da nešto probaju, isključi razgovor o mršavljenju i dijetama i, najvažnije od svega, ne komentiraj svoj niti tuđi izgled.

Ugrizi se za jezik ako pomisliš na nešto od navedenog i smisli nešto drugo što možeš reći i sebi i osobama oko sebe kako bi blagdani svima bili ugodniji.

BONUS SAVJET

6. Napravi generalnu probu

Ako ti sama pomisao na blagdansku hranu izaziva nervozu jer ne znaš kako ćeš reagirati na svu hranu koja će biti za stolom, napravi si generalnu probu tjedan dana prije.

Može to biti ručak/večera samo za tebe, a može biti i s dragom osobom uz koju se osjećaj ugodno i sigurno. Ova generalna proba pomoć će ti da pravi blagdanski obroci prođu što ugodnije.

Izaberi omiljeno jelo i/ili desert i napravi svoju malu verziju blagdana iz snova.

 

Podsjetnik: na mom Instagram profilu ti je dostupan video gdje zajedno s kolegicom Jelenom Zubić razgovaram o hrani i blagdanima. Pogledaj ovdje. Više o Intuitivnom hranjenju saznaj ovdje.

 

Znam da možeš ustati s blagdanskoga stola bez gorkog okusa u ustima. Želim ti od srca ugodne blagdane.

Vedrana

P.S. Ako ti se sviđa ovo što upravo čitaš, podijeli tekst s dragom osobom, proširi ovu našu opuštenu zajednicu.

Želiš znati više?

Javi se!

Podijeli!