4 lipnja, 2021

– Dijetna kultura? – Ne, hvala!

Čini mi se da će ovaj tekst biti tekst s nekoliko nastavaka. Zašto? Ne zato jer dijetna kultura zaslužuje puno pažnje. Ti zaslužuješ razumjeti što je sve dijetne kultura i gdje se ona skriva.

Pa od kuda početi? Iskreno ne znam ni sama. Možda najbolje reći što sve dijetna kultura nije.

  • Dijetna kultura nije „biti na dijeti“.
  • Dijetna kultura ne promovira zdravlje.
  • Dijetna kultura nije na tvojoj strani.
  • Dijetna kultura nije kulturna.

Dijetna kultura je kultura u kojoj živimo već generacijama.

Što je sama srž dijetne kulture? Srž dijetne kulture je potreba da se uspoređujemo i vrednujemo na temelju onog jedinog što nam je opipljivo. Opipljivo je naše tijelo i hrana koju jedemo.

Priče o tome kako određena hrana utječe ne samo na zdravlje nego i na izgled, pa i našu rasu i superiornost, sežu daleko, daleko u povijest. S druge strane, kroz povijest, a u mnogim kulturama i dan danas, puteno i raskošno tijelo i velika dostupnost hrane bili su znak bogatstva, plodnosti i zdravlja.

Prekretnica u cijeloj priči bila je teorija evolucije kojom se zaključilo da je muškarac bijele rase (s područja sjeverne Europe) najsuperiornije biće, a superiornim ga je činila i njegova mršavost u odnosu na ženski spol i u odnosu na druge rase. Tada stigmatizacija težine poprima veće razmjere. Ukratko, priča oko naše težine od početka nije priča o zdravlju.

Premda su takvi stavovi ukorijenjeni kroz 19. stoljeće, tek kroz 20. stoljeće započinju prve preporuke o mršavljenju, opet ne zbog zdravlja nego zbog uklapanja u društvene standarde. Tada, uz veliki bum medija i reklama, počinje se više razgovarati o tome kako izgleda idealno žensko tijelo. Ti standardni se jako razlikuju u odnos na današnje standarde ljepote i kao što možeš primijetiti ti standardi se stalno mijenjaju kako bi sve skupa ekonomski bilo što funkcionalnije.

Tako kreće era dijeta i čudesnih i manje čudesnih načina mršavljenja, ne razmišljajući kako sve to skupa utječe na zdravlje jer bitno je jedino izgledati u skladu s društvenim standardima.

Dijetna kultura je ta koja tvoju vrijednost temelji na tvome izgledu i onome što jedeš.

Obzirom da si dio dijetne kulture samim time imaš i dijetni mentalitet što znači da dok god ne osvijestiš što sve dijetna kultura jest teško je da možeš prestati biti njezin dio. Zato je samosuosjećanje važno jer kad shvatiš kako si dio dijetne kulture i što si sve misliš i radiš kao njezin dio, zaista je važno imati samosuosjećanja (znam i sama).

Dijetna kultura je ta koja ti govori kako nisi dovoljno dobar_a i usput ti ponudi proizvode i usluge koje ti mogu „pomoći“, ali caka je u tome što dijetnoj kulturi nikada nećeš biti dovoljno dobar_a.

Dijetna kultura je cjeloživotna igra nezadovoljstva sa samim sobom, osim ako je ti ne odlučiš prekinuti i reći sebi i svijetu: „Hej, volim se i vrijedim upravo sada!“.

Znam da to je to lakše reći nego učiniti i znam da je to lakše učiniti kad je tvoj oblik i veličina tijela društveno prihvatljiva. Jer kako Sonya Renee Taylor kaže u svojoj knjizi „The Body Is Not An Apology“ važno je ne samo svojem tijelu pružiti ljubav nego svakom tijelu pružiti ljubav. Zaista možeš voljeti svako tijelo čak i kad ne voliš osobu koja se nalazi unutar toga tijela. Rođeni smo s velikom ljubavi prema sebi i svome tijelu. Sjeti se samo s kakvim pogledom punim ljubavi beba promatra svoje tijelo kada po prvi put shvati i osvijesti da ga ima.

Nutricionistica Christy Harrison u svojoj knjizi „ANTI-DIET“ daje super definiciju dijetne kulture „Dijetna kultura je sustav vjerovanja koji izjednačuje mršavost, mišićavost i određen oblik tijela sa zdravljem i moralnom vrlinom; promovira mršavljenje i mijenjanje izgleda tijela kao sredstvo postizanja višeg statusa; demonizira određenu hranu ili skupine hrane dok ostale uzdiže; tlači sve osobe koje se ne uklapaju u navodnu sliku zdravlja.“.

Previše usmjereni na oblikovanje našeg tijela, zaboravljamo kako naše tijelo oblikuje nas i našu priču.

Tijelo je tvoj dom i s nekim razlogom i nekim ciljem je baš ovakvo. Nemoj me krivo shvatiti, ovo nije poziv na odustajanje od sebe, ovo je poziv na odustajanje od dijetne kulture. Cilj je da daš svome tijelu ljubavi, vremena, prostora i energije da bude ono što želi biti. Zapravo dijetna kultura je ta koja te želi ukalupiti i koja ne želi da se mijenjaš.

Vjeruj, ne želim da se prestaneš šminkati, ići na frizuru, kod kozmetičarke, mackati se kremama, vježbati, jesti salatu :)… Cilj mi je da razmisliš iz kojeg razloga to sve radiš. Radiš li jer se voliš i želiš se osjećati još i bolje ili radiš jer misliš da ćeš se tako možda voljeti i osjećati bolje. Velika je razlika.

Zato je, na ovom putu kroz opušteno hranjenje, važno prvo pronaći ljubav u sebi koja se vješto skriva i pronaći dijetnu kulturu u sebi i oko sebe koja se također vješto skriva.

Vidiš rekla sam da će ovo biti samo uvod jer ti nisam spomenula niti jedan primjer dijetne kulture, zato zasad:

  • Promisli što sve u životu radiš jer misliš da nisi dovoljno dobar_a?
  • Promisli što je sve na čekanju u tvom životu jer misliš da nisi dovoljno dobar_a?
  • Promisli koje si sve promjene u prehrani i na tijelu radio_la jer misliš da nisi dovoljno dobar_a?

Samo opušteno,

Vedrana

P.S. Ako ti se sviđa ovo što upravo čitaš, podijeli tekst s dragom osobom, proširi ovu našu opuštenu zajednicu.

Želiš znati više?

Javi se!

Podijeli!